SWIFT Kodu Nedir?

Gelişen teknoloji ile birlikte bankacılık sektörü de bu gelişimden yararlanma yoluna gitmiştir. Bankalar arası para transferleri teknoloji sayesinde daha hızlı hale gelmiştir. Dünya üzerinde yer alan bankalar daha güvenilir ve hızlı hizmet verebilmek amacıyla para transferlerinde belli uygulamalar ortaya çıkarmışlardır. Bunların başında SWIFT kodu gelmektedir.

SWIFT kelimesinin açılımı Society For Worldwide Interbank Financial Telecommunication olarak bilinmektedir. Bu kelimelerin kısaltması ile sık kullanılan SWIFT kelimesi ortaya çıkmıştır. İnternet üzerinden gerçekleştirilen para transferlerinde kullanılan etkili bir uygulamadır. Bu uygulamanın yurt içindeki hali EFT yani elektronik fon transferi adını almaktadır. Eğer para transferi ülkeler arasında yapılacaksa buna SWIFT adı verilmektedir.

Bu uygulamalar sayesinde para transferleri hızlı bir biçimde gerçekleşebilmektedir. Uygulama açısından bakıldığında kırk yıl öncesinde bu sistem uygulanmaya başlanmıştır. İzleyen dönemlerde de gelişmeye devam etmiştir.

SWIFT Kodunun Faydaları Nelerdir?

Uluslar arası bankacılık alanında ortak bir dil oluşturabilmek adına SWIFT uygulaması ortaya çıkarılmıştır. Kodun içeriğinde her bankanın kendi adı yer almaktadır. Böylelikle bankaların kendilerine özgü bir kodu olmaktadır. Bu kodlar sayesinde her bankanın işlemi hızlı bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Kodlar bankalara özgü olduğundan dolayı sistemde karışıklık olma ihtimali yok denecek kadar azdır.

SWIFT kodu sayesinde para transferleri anında istenilen bankanın hesabına geçebilmektedir. Ülkemizde uygulamasına bakıldığında bir bakıma IBAN numarası ile de benzerlik göstermektedir. IBAN numarası da kişilere özgü olmakta ve böylelikle bankacılık işlemleri daha hızlı gerçekleşebilmektedir.

SWIFT Kodunun İçeriği Nasıldır?

SWIFT kodu toplamda sekiz haneden oluşmaktadır. İlk hanesinde ilgili bankanın kısaltması yer almaktadır. Kısaltma kısmı dört haneden oluşmaktadır. Bunun devamında ise bankanın ait olduğu ülkenin kodu bulunmaktadır. Bazı durumlarda SWIFT kodu on bir haneye çıkarılabilmektedir. Bu hallerde kodun sonu x ile tamamlanmaktadır.

Dikkatini Çekmedi Mi ?  Kredi Kartı Blokesi Nedir? Bloke Nasıl Kaldırılır?

Normal sekiz haneli bir SWIFT örneği olarak bakmak gerekir Ziraat Bankası’nın SWIFT kodu TCZBTR2A şeklinde belirlenmiştir. Görüldüğü gibi ilk dört hane bankanın adının kısaltmasından oluşmaktadır. Devamında ise TR ülke kodu yer almaktadır. Diğer iki haneler ise lokal ve şube kodunu ortaya koymaktadır.

İçeriği oyla
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Yorum yapın